2010. május 6., csütörtök

Tudtad??




  • Az általunk ismert 'vadlovak' csupán vadon élő lovak, mert a valódi őslovak, mint például a Tarpán, már rég kihaltak. Valamennyi napjainkban is fellelhető úgynevezett vadlófajta a házi lovak leszármazottja, és bármennyi ideig is éljenek vadon, nem szabadulnak teljesen azoktól a genetikai változásoktól, melyeket a háziasítás okozott.
  • A csődör az illatról ismeri fel, ha a kanca kész a párzásra. Ilyenkor a kanca váladékot és vizeletet ürít, vérbő szeméremajkait pedig nyitja-zárja. Ez utóbbi jól látható is, mert a farkát magasra emeli.
  • Mióta az ember háziasította a lovat, mindent elkövetett, hogy a lehető legjobban saját szükségleteihez igazítsa az állatot- idomítással, neveléssel és tenyésztéssel. Tudatosan olyan lovakat pároztattak, amelyek az adott kívánságoknak a leginkább eleget tudtak tenni, és így az évszázadok nyomán egyre több fajta jött létre. A felhasználáson kívül mind a mai napig fontos szerep jut a divatnak is.










  • Nem sok embernek jut osztályrészül, hogy szemtanúja lehessen egy kiscsikó születésének, sőt még a tenyésztők is gyakran lemaradnak a nagy eseményről.A kancák egyértelműen arra törekszenek, hogy ezeket az intim pillanatokat egyedül éljék át. Mivel a ló menekülő állat a csikó nem sokkal születése után lábra áll, és hamarosan az anyja mögött baktat. Néhány napos korában már szökelléseivel kápráztatja el nézőközönségét.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Iza!
    Honlapod nagyon szép és tartalmas, jó volt végignézni, és jó érzés, hogy ennyire szereted a lovakat és értesz hozzájuk.
    Én egy kéréssel fordulok Hozzád.
    Most frissítem néhai Édesapám honlapját, aki élt-halt a lovakért, és legkedvesebb szórakozása a lóverseny volt.
    A honlapodon található, csodaszép és szimbolikus Vágtató lovak c. képet nagyon szeretném elkérni vagy megvenni, ha hozzájárulnál, hogy - hivatkozással a honlapodra - az ő fejléc-képeként feltegyem a lap tetejére. Kérlek, írd meg, van-e erre lehetőség, és mik a feltételek!
    Édesapám jelenlegi honlapja: www.karcsiba.hu
    Ha elkészült az új, az is ezen az URL-címen lesz meglátogatható.
    A lehetőséget előre is köszönöm, és várom válaszod az itt megadott e-mail címemre, üdvözlettel:

    Varsányi Judit
    vjudit@agistra.hu

    VálaszTörlés